A. RESIDENCE (GROUND FLOOR)

An elderly-friendly living quarter in a two-story tropical house that is open to a seamless flow between inside and outside

Nestled in a private residential compound with an expansive greenspace, this two-story tropical house is open to indoor-outdoor flow and daily visits from family members. Programmatically, the ground floor is dedicated to the homeowner's elderly parents and aims to foster interconnections between people and the surroundings. In contrast, the upper floor is reserved for the homeowner and her partner, providing privacy and space for concentration. Each floor consists of its own public and private areas tailored to meet the specific requirements of different generations.

The house's architectural and interior designs are in harmonious juxtaposition. The architecture is characterized by a combination of exposed concrete slabs, red bricks, and slat facades, and the interior by a gentle, refined aesthetic mirroring the homeowner's sensitivity to her daily interactions. Visually, this results in an interplay between finely-finished, tactile interior materials and rugged architectural structures.

The public area on the ground floor is open to unobstructed views of gardens on its north and south sides. Its floor plan is defined by humble, low-profile furniture custom-designed to complement the refined yet understated interior aesthetic intended to maintain uninterrupted flow. It is also subtly decorated with quiet, low-key artworks, such as a series of commissioned pottery by a Thai ceramicist on display in the kitchen and the stair hall. In contrast, the private area is warm, intimate, and adorned with decorative elements with intricate detailing. Throughout this floor, accessibility features are integrated into the design, ensuring comfort, practicality, and safety.

Client:
Ms. Apple R.

Location:
Suksawad Road
Bangkok, Thailand

Completion Date:
August 2023

Scope of Service:
Residential Interior Architecture & Design
Furniture Design

The Juxtaposition Between Roughness and Refinement:
While some exposed architectural structures are intentionally preserved, all interior architectural elements and furnishings are carefully chosen to create a refined yet understated aesthetic, juxtaposing roughness and refinement.

All exposed edges of the ceiling are purposely built with a knife-edge detail to enhance the contrast between the heavy beam structures and the light ceiling planes. The MEP systems are also meticulously integrated with attention to detail, providing both visual and indoor environmental comforts for users.

The public area also features commissioned and locally sourced artworks, such as custom-made pottery by a Thai ceramicist based in Kalasin province and bronze fish sculptures and stones found by the homeowner.

Embracing the Grace of Aging:
Inspired by the homeowner's parents' unique sense of style, the master bedroom is adorned with decorative elements, featuring a combination of a muted color scheme, a luster fabric mural, slivers of gold patinas, and soft color accents. The accentuated contrast between the light and dark surfaces subtly adds sensory stimulation.

The ensuite master bathroom presents a bright, natural-light-filled space with elderly-friendly features, such as a shower seat and handrails, deliberately integrated into the overall experience.

Comprehensive Design & Construction Coordination:
A thorough design and construction planning help ensure a cohesive integration, especially in areas with exposed architectural structures. Similarly, regular site visits from the early construction process can prevent design and construction discrepancies and are proven cost and time-efficient in the long run.